Kjære geitebonde, bryr du deg om deg selv? Bruk kaffepausen på dette i dag!

En gyllen mulighet å forbedre hverdagene dine

Jeg lister opp noen argumenter hvorfor det direkte lønner deg å delta i forskningen, og du vil se at det er en vinn-vinn situasjon!

I vår undersøkelse gransker vi ulike sider av geitenæringen. Undersøkelsen begynner med kapitler om fysisk fjøsmiljø, besetning, og deretter hvordan dyr er oppstallet, hvordan produsentene vurderer dyras velferd, og til slutt, men ikke minst, hvordan produsentene selv trives i hverdagen.

Hvorfor bør du bruke tid på dette?

Offisielt er formålet med prosjektet ForGeit å kartlegge den nåværende tilstanden i norsk geitehold. Siste kartlegging ble gjort for nesten 20 år siden og selv om Geiteboka, «Bibelen» for geitehold i Norge beskriver det grunnleggende, det er mye som er endret i geiteholdet siden siste utgave. Undersøkelsen kan gi en enkel beskrivelse om hvordan geiter er oppstallet nå, som kan delvis sammenlignes med de forrige studiene, og delvis vil være helt nytt. Men dette er kanskje ikke så interessant i seg selv for geitebønder, skjønner jeg, og jeg lister derfor opp noen argumenter hvorfor det direkte lønner deg å delta i forskningen:

Trives du godt som geitebonde? Bra, si ifra!

Media og dyrevernsorganisasjoner fremstiller helst mishandlede dyr og dårlig dyrevelferd. Derfor er det viktig for å vise at flesteparten av produsentene er glad i jobben sin, er opptatt av god dyrevelferd og gjør en stor innsats for å produsere norsk mat av høy kvalitet. De er glade i dyrene sine, og har stor kunnskap om dyrehold gjennom omsorgsfullt stell av dyr hver dag.

Kunne du bruke mer støtte? Si ifra!

Det er klart at jobben dere gjør kan være krevende. En viktig del av undersøkelsen omfatter hvordan dere trives i hverdagen, og hva slags utfordringer dere har. Hvordan dere skaffer informasjon om dere lurer på noe, og om dere er fornøyd med støtteapparatet rundt dere.. Undersøkelsen er anonym, så bruk sjansen til å si ifra om du er misfornøyd, føler usikkerhet, hvilke ressurser du kan stole på når det gjelder faglig støtte, og hva du mangler. Det er plass for kommentarer, du kan gi så detaljert beskrivelse som du vil! Det er en gyllen mulighet å endre på systemet, som kan ha en stor betydning for hverdagen din!

Føler du at undersøkelsen passer ikke din besetning? Greit, vi er nødt til å vise at geitehold er mangfoldig!

Som skrevet i Sau og Geit (link), er geiteholdet i forandring i Norge, og det er mye som vi ikke har statistikk på. Vår undersøkelse er første trinn i prosessen for å vise dette. Undersøkelsen skulle kunne ikke være for lang. Vi ba seks produsenter (tre med melkegeit, tre med ammegeit) om å hjelpe oss med å utvikle spørreundersøkelsen (stor takk til disse!). Kanskje du føler at undersøkelsen er fokusert på en annen type geitehold en ditt. Det er bra, for geitehold er mangfoldig. Vi gjorde vårt beste ved å inkludere mange svaralternativer, vær snill og velg svar som passer best, selv om det ikke er en helt perfekt beskrivelse av forholdene hos deg. Det er da meget viktig at du gir en utfyllende kommentar i kommentarfeltet. Dette kan være til hjelp når fremtidige prosjekter skal planlegges, slik at driftsformer som ikke dekkes av nåværende undersøkelse, inkluderes i neste.

Ønsker du bedre tilgang til spennende forskningsresultater?

Har geiter personlighet? Kan geiter ha venner i flokken de liker å være sammen med? Kan geiter lære av hverandre? Blir geiter i bedre humør når de får godt stell? Finnes det venstre- og høyrehendte(ben) geiter slik som hos mennesker? Kan geiter læres å spise bittre planter? Jeg har mye å fortelle til deg 😊.

Hvitveis er giftig, eller?

Men først, må du vise interesse, så jeg vet at det lønner seg å bruke fritiden min på dette. For det andre, forskning trenger data, og ved å fylle ut undersøkelsen bidrar du akkurat til dette. For det tredje, uten prosjekter når vi ikke fram, og ditt engasjement kan føre til ny en prosjektsøknad, økt fokus på geiter når det kommer til media og tildeling av penger til forskning.  

Gjør det i dag

Vi satt fristen å fylle ut undersøkelsen til 30 april, altså torsdagen denne uka (OBS! oppdatering: utsatt frist til 15 mai). Klarer vi det, så kan vi se på svarene kjapt og skrive om første resultatene i neste utgave av Sau og Geit og her på bloggen veldig snart. Ikke nøl, klar, ferdig, gå!

BILDE – løpende geit

En geit som løper å fylle ut undersøkelsen 😉

Link til undersøkelsen i bokmål

Link til undersøkelsen i nynorsk

En tanke om “Kjære geitebonde, bryr du deg om deg selv? Bruk kaffepausen på dette i dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: