Husdyrmiljø i norsk geitehold

Eller «ForGeit», siden kjært barn har mange navn

Hvem

Prosjektet er ledet av Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) ved Judit Vas, Knut Bøe og Karianne Muri, i samarbeid med TINE, og er finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA).

Hvorfor

Målet er å kartlegge nåværende oppstallingsforhold i geiteholdet i Norge. Resultatene vil gi en oversikt over fysisk og sosialt miljø for geiter, og deres velferd. Det vil også gi kunnskap om hvordan geiteprodusenter trives i hverdagen og utfordringer knyttet til dyrevelferden. Vi skal identifisere mulige risikofaktorer for redusert trivsel hos produsenter og dyr, og anbefale tiltak for økt og bærekraftig forbedring.

Hvordan

I april 2020 skal det gjennomføres en spørreundersøkelse blant norske geitebesetninger. Spørreundersøkelsen har spørsmål om fjøsmiljø, som areal per dyr, golvtype, gruppestørrelse, fôringssystemer, liggeareal, tilgang til uteareal, samt bruk av miljøberikelse (plattform, liggehyller, børste etc). I tillegg ønsker vi svar på hvordan produsentene og geitene trives i hverdagen.

Hva som skjer her


Geitene på Sandem gård

To artikler fra Sau og geit – Vær så god og gi din mening

To artikler om resultater ble publisert i Sau og geit. Du kan lese artiklene i helhet her (takk til Sau og geit).

Vi lurer på din mening om resultater. Stemmer de med din erfaring og inntrykk? Er du overrasket? Lurer du på noe? Hva skulle vi satse på i framtiden? Hvem ville du sende budskap? Gi din mening til oss. Nå 😉 

Send epost til judit.vas@nmbu.no. Vi kan også ta et digitalt møte/telefonprat om du foretrekker det.

Vi er spent om hva dere, først og fremst bønder tenker. Bruk anledningen til få stemmen din hørt!

Ha en fin dag videre

Les artiklene her…

Mangfold i norsk geiteholdet og behov for bedre tilgang til faglig informasjon

Første resultatene fra vår undersøkelse!

Over 160 geiteprodusenter har svart på vår online spørreundersøkelse om husdyrmiljø og dyrevelferd i norske geitebesetninger. Analysering av data er i gang, og svarene viser allerede ved første blikk at det er mangfold i norsk geitehold i forhold til både produksjonstype, raser, besetningsstørrelse og erfaring blant produsentene. Les mer…

Hjertelig tusen takk og utvidet frist

Over 100 geiteprodusenter har tatt seg tid til å svare på undersøkelsen. Dere har gjort en strålende jobb, vi setter stor pris på alle svarene, spesielt kommentarene vi fikk! Utrolig mye engasjement fra dere! Vi fikk svar fra dere som nylig har startet med geiter også (18% av respondentene begynte med geiter de siste 2 årene), men mesteparten av dere hadde over 15 års erfaring med geiter (39% av svarene).

Det blir spennende å se på resultatene mer i detalj. Følg med 😊

Hadde du ikke tid til å svare på undersøkelsen? Gode nyheter: vi har utsatt fristen til 15 mai!!!

Kjære geitebonde, bryr du deg om deg selv? Bruk kaffepausen på dette i dag!

Jeg lister opp noen argumenter hvorfor det direkte lønner deg å delta i forskningen, og du vil se at det er en vinn-vinn situasjon!

«Husdyrmiljø i norsk geitehold» i Sau og Geit

Om bakgrunn og formålet av ForGeit prosjekt kan du lese i tidsskrift Sau og Geit om du har tilgang, eller se på bilde

Hvordan er det hos deg?

Linken til undersøkelsen er aktiv!

  • linken til bokmål her
  • linken til nynorsk her
  • vi du få papirform med returkonvolutt, kan du kontakte Judit Vas: judit.vas@nmbu.no

%d bloggere liker dette: